OBEZİTE CERRAHİSİ
Obezite cerrahisi veya bariatrik cerrahi, diyet ve spor yaparak kilo veremeyen veya sağlık sorunları nedeniyle cerrahi müdahale olmadan kilo veremeyen bireylere yapılabilen tıbbi operasyonlara verilen genel addır. Bu yöntemler arasında tüp mide ameliyatı, gastrik bypass, mide balonu ve mide botoksu en sık kullanılan yöntemlerdir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kriterlere göre vücut kitle indeksi 29,9'un üzerinde olan bireyler "obez" kategorisinde yer alıyor. Obezite, yaşam kalitesinin düşmesine yol açacak birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Bu nedenle obezite cerrahisi operasyonları estetik amaçtan ziyade sağlık sorunlarını çözmek amacıyla yapılan kapsamlı işlemlerdir. Bu işlemlerden sonra önerilen yaşam tarzı değişiklikleri yerine getirildiği takdirde obezite bireylerin hayatından tamamen yok olur.
UYGULANAN OBEZİTE CERRAHİ YÖNTEMLERİ:
Gastrik Bypass midenin büyük bir kısmının çıkarıldığı ve tüp şeklini alarak hacminin 80-100 cc'ye küçültüldüğü bir kısıtlayıcı ameliyat yöntemidir. Bu yöntem, günümüzde Türkiye ve dünyada en yaygın tercih edilen yöntemlerden biridir.
Mide baypası ise yaklaşık 30 ml'lik bir mide kesesi bırakılarak küçük bir mide hacmi oluşturulduğu ve bu küçük mide kesesinin ince bağırsağa yeni bir bağlantı sağladığı bir yöntemdir. Bu bağlantı, besinlerin büyük mideye dokunmadan ince bağırsağa geçmesini sağlar.
Mide balonu, endoskopik bir yöntemle veya hastanın kendisi tarafından yutularak mideye yerleştirilir. Sıvı veya hava ile şişirilen balonlar 6 ay veya 12 ay gibi farklı süreler boyunca midede kalabilir. Bu balonlar doygunluğu arttırarak besin alımını azaltır. Belirlenen süre sonunda endoskopik yöntemlerle çıkarılır veya midede çözünerek bağırsaklardan atılır
Mide botoksu ise sedasyon altında gerçekleştirilen endoskopik bir işlemdir. Bu yöntemde mideye botulinum toksini enjekte edilerek mide boşalmasının geciktirilmesi ve hastanın tokluk süresinin uzatılması amaçlanır.